Już nie zawijam kiełbasek w ciasto francuskie. Teraz mam lepszy sposób na szybką przekąskę

Dodano:
Kiełbaski zapiekane z ciastem i serem Źródło: Shutterstock / Dzmitry Holub
Zamiast owijać kiełbaski lub parówki ciastem, robię z nich pyszny farsz i piekę ślimaczki. Tak przygotowana przekąska wygląda i smakuje wybornie. To tylko 10 minut pracy.

Kiełbaski zapiekane z ciastem i serem to pyszna przekąska, którą można podawać na ciepło i na zimno. Zrobisz je w kilka chwil i na pewno zaskoczysz nie tylko rodzinę, ale także gości.

Jak zrobić kiełbasę zapiekaną z ciastem i serem?

Przepis na kiełbaski zapiekane z ciastem i serem jest bardzo „elastyczny”. Ślimaczki możesz przygotować zgodnie z poniższym przepisem, czyli z gotowego ciasta francuskiego, a także z ciasta filo, domowego ciasta drożdżowego i innych rodzajów ciast o neutralnym smaku. Na farsz idealnie nadają się wysokiej jakości parówki o dużej zawartości mięsa, frankfurterki, chude kiełbaski np. drobiowe, kiełbasa krakowska sucha oraz kabanosy. Smak farszu wzbogacam, dodając majeranek, pozbawionego skórki i gniazd nasiennych pomidora, cebulę oraz czosnek.

Wskazówka: do farszu nadają się różne rodzaje żółtego sera np. ser gouda, cheddar, mozzarella, gorgonzola, camembert, brie. Możesz pomieszać kilka rodzajów żółtego sera, co nada przekąsce jeszcze bogatszy smak.

Przepis: Ślimaczki z kiełbasą i serem

Pomysł na szybką przekąskę z trzech prostych składników.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
414 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta drożdżowego (opakowanie XXL)

Na farsz:

  • 200 g kiełbasek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuKiełbaski pokrój w małą kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidora sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Umieść składniki farszu w misce, dodaj majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  2. WykonanieRozwiń ciasto francuskie na stolnicy lub na papierze do pieczenia. Farszem posmaruj całą powierzchnię ciasta. Zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku, tak jak roladę. Pokrój rulon na plastry o grubości ok. 2 cm.
  3. PieczeniePiecz przekąskę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Inne wersje farszu do wytrawnej przekąski

Ślimaczki z ciasta możesz wypełnić również innym farszem z wędlinami, mięsem i serem oraz warzywami. Polecam spróbować wytrawnej przekąski z farszem na bazie np.:

  • świeżego lub mrożonego szpinaku z czosnkiem i serem,
  • kilku rodzajów sera np. feta, gorgonzola i gouda oraz oregano,
  • sosu bolognese z mięsem mielonym,
  • sosu pomidorowego z pokrojonym w kostkę kurczakiem, serem mozzarella i świeżą bazylią,
  • podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek lub grzybów leśnych,
  • młodej kapusty zasmażanej z marchewką i cebulą,
  • usmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa mielonego oraz żółtego sera.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...